Takapotku:

Terälevyn kärjen takaisku aiheuttaa suurimman osan vakavista moottorisahaonnettomuuksista.

Takaisku voi sattua, kun terälevyn kärjessä liikkuva ketju osuu johonkin esineeseen tai kun teräketju juuttuu sahausuraan. Terälevyn kärjen osuminen johonkin voi joissakin tapauksissa aiheuttaa salamannopean takaiskun, joka sysää terälevyn ensin ylöspäin ja sitten taaksepäin kohti käyttäjää. Tällöin käyttäjä voi menettää sahan hallinnan niin, että hän tai sivullinen loukkaantuu vakavasti.

Moottorisahan terälevyn kärjen yläosaa kutsutaan TAKAISKUN VAARA-ALUEEKSI. Kun se osuu esimerkiksi oksaan tai pölkkyyn, seurauksena voi olla äkillinen takaisku.

Nykyaikaisissa sahoissa on monenlaisia varusteita, joiden avulla pyritään vähentämään muun muassa takaiskusta johtuvan loukkaantumisen vaaraa. Näitä varusteita ovat esimerkiksi ketjujarru, etumainen (vasen) käsikahva, terälevyn kärkisuojus sekä vähäisen takaiskuvaaran ketju ja terälevy. Varusteiden suojaustehon varmistamiseksi on tärkeää, että moottorisaha on koottu kokonaan ja oikein, että kaikki osat on kiinnitetty kunnolla ja että ne toimivat.

OREGON® suosittelee sahan varusteista riippumatta käyttämään vähäisen takaiskuvaaran ketjua kaikissa sahoissa, ellei käyttäjällä ole takaiskutilanteissa toimimiseen liittyvää kokemusta ja erityiskoulutusta.

Lue valmistajan käyttö- ja turvallisuusohjeet huolellisesti ennen moottorisahan käyttöä.